W każdym amerykańskim filmie pojawia się masło orzechowe. Jest ono używane do smarowania kanapek, naleśników i gofrów lub jako składnik do wyrobu ciast, deserów lub jest jedzone w prost ze słoiczka. W Polsce masło orzechowe zyskuje coraz większą popularność i słusznie ponieważ zawiera wiele cennych i odżywczych składników istotnych dla naszego organizmu.
W naszym sklepie Eko paka znajdują się masła orzechowe marki Nutrila. Znajdziemy tutaj:
- krem z orzechów ziemnych kremowy
- krem z orzechów ziemnych solą himalajską
- krem z orzechów ziemnych z kawałkami orzechów
Która pasta orzechowa jest najlepsza ?
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie ponieważ naszym zdaniem każda ! Każda jest inna w smaku, jedna bardziej delikatna a inna wyraziście orzechowa. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych, jeśli jednak chodzi o właściwości to kilka informacji poniżej.
Pasta z orzechów ziemnych - właściwości
Orzechy ziemne czyli inaczej arachidowe są najbardziej popularne i łatwo dostępne. Popularne fistaszki zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów i często wybierane są przez osoby trenujące różne sporty. Posiadają również wysoka zawartość witaminy B3 (niacyny) która jest istotna szczególnie dla osób narażonych na stres . Masło to jest bogate w jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz witaminy.
W zależności od preferencji może być gładko zmielone, z kawałkami orzechów bądź z dodatkiem soli himalajskiej.
[lookbook id="799"]
Pasta migdałowa - właściwości
Migdały uznawane są za jedne z najzdrowszych orzechów (zaraz obok brazylijskich) ponieważ zawierają witaminę E która kojarzona jest z młodością , ponieważ wykazuje działanie antyoksydacyjne. Są one bogate również w magnez , który powinien znaleźć się szczególnie w diecie osób narażonych na stres oraz ważny dla układu pokarmowego - błonnik. Przygotowane z nich masło ma wyrazisty smak i jest bardzo zdrowe.
Pasta z orzechów nerkowca - właściwości
Orzechy nerkowca to kolejne bardzo zdrowe orzechy i posiadają wiele wartości odżywczych. W smaku nerkowiec jest delikatniejszy od migdała i ma bardziej kremowy, lekko słodkawy smak. Kolor masła jest również jaśniejszy od ciemnego migdała. Orzechy nerkowca polecane są osobom dbającym o dietę ponieważ pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów oraz maja niski poziom glikemiczny co sprawia ze mogą po nie sięgać diabetycy, zapobiegając tym samym rozwojowi cukrzycy typu 2.
Pasta tahini - właściwości
Tahini to inaczej pasta sezamowa, zrobiona jest ona bowiem z ziaren sezamu i charakteryzuje się intensywnym orzechowo-sezamowym smakiem oraz złotym kolorem . Jeśli chodzi o jej wartości odżywcze to pozytywnie wpływa na ciśnienie tętnicze , poziom cholesterolu czy walkę organizmu ze stanami zapalnymi , dostarczając mu z pasty wszystkie potrzebne witaminy i mikroelementy. Najlepiej sprawdzi się do przyrządzania dań kuchni arabskiej a samodzielnie jako dodatek do pity bądź sos.
Nasze pasty nie zawierają dodatkowych substancji. Oferowane przez nas produkty to 100% orzechów bądź ziaren sezamu. Cechuje je wysoka jakość i wyborny smak.
Jak tylko któreś spróbujecie, koniecznie dajcie nam znać co o niej myślicie!
Zofia
Przepyszne masła ! Są idealne do naleśników z bananem , pychota!