Jednym z podstawowych produktów, goszczących w każdej kuchni jest mąka. Dzięki niej mogą powstać pyszne dania, wypieki i desery. W przypadku tak powszechnie stosowanego surowca, jakim jest mąka, warto zwrócić szczególną uwagę na jakość. Pochodzenie ekologiczne jest gwarancją braku niekorzystnych dla zdrowia polepszaczy, którymi mogą być substancje wybielające czy antyzbrylające. Mąka ekologiczna wyrabiana jest z ziaren uprawianych bez użycia pestycydów i innej szkodliwej chemii. Wybierając mąki ekologiczne, zyskujesz produkt o wysokich walorach odżywczych i bezpieczny dla zdrowia. Przedstawiamy Ci różne rodzaje tych doskonałej jakości mąk oraz pomysły na ich zastosowanie w kuchni.
Ekologiczna mąka pszenna
Najpopularniejsza wśród mąk jest mąka pszenna, wyrabiana z ziaren pszenicy. Jest szczególnie ceniona w kuchni ze względu na uniwersalne i szerokie zastosowanie. Doskonale nadaje się do wypieku domowego chleba, bułek czy słodkich ciast i ciasteczek. Można zagęszczać nią sosy i zupy a także wykorzystać do klusek i makaronów. Dzięki pochodzeniu ze sprawdzonych upraw, wolnych od sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, mąka ta jest doskonałym wyborem dla wszystkich dbających o zdrowie.
Mąka żytnia – doskonała dla diabetyków
Wiele osób ceni żytnie wypieki za ich oryginalny aromat i lekko kwaskowy smak. Mąka żytnia ekologiczna jest świetnym wyborem dla diabetyków oraz osób będących na diecie odchudzającej. Dzięki dużej zawartości błonnika ma niski indeks glikemiczny. Spożywanie produktów z mąki żytniej pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Z jej pomocą możesz przygotować pyszne i zdrowe pieczywo, ciasta, makarony czy naleśniki.
Pełna witamin mąka jaglana
Korzystne dla zdrowia właściwości kaszy jaglanej znane są od dawna. Podobnymi walorami wyróżnia się ekologiczna mąka jaglana. Produkt ten powstaje z prosa i wyróżnia się imponującą zawartością witamin i minerałów, m.in. : witamin B1, B2, B3 i B6, fosforu, manganu, miedzi, żelaza, selenu, kwasu foliowego czy aminokwasów takich jak: leucyna, izoleucyna i tryptofan. Ta wyjątkowo odżywcza mąka świetnie nadaje się do tradycyjnych wypieków: chleba, bułek, ciast czy naleśników. Możesz także przygotować z niej smaczny pudding.
Aromatyczna mąka kokosowa
Bogata w błonnik mąka uzyskiwana z orzechów kokosowych to niezwykle wartościowy produkt kulinarny. Ekologiczna mąka kokosowa zawiera, obok włókien pokarmowych, sporo białka i korzystnych dla zdrowia tłuszczów. Charakteryzuje się delikatnym aromatem kokosowym, co powoduje, że doskonale nadaje się do przygotowywania słodkich deserów. Możesz przyrządzić z niej pyszne wypieki a także jeść ją na surowo, w formie dodatku do owsianki czy zupy mlecznej. Wielu łasuchom serce skradły słodkie kuleczki wykonane z mąki kokosowej, miodu i mleka w proszku.
Bogata w białko mąka z ciecierzycy
Ekologiczna mąka z ciecierzycy jest niezwykle pożywna ze względu na dużą zawartość białka. Doskonale sprawdzi się w kuchni wegańskiej jako źródło białek roślinnych. Chętnie sięgają po nią osoby z nietolerancją glutenu. Mąka z cieciorki ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że polecana jest dla diabetyków i osób odchudzających się. Można wykorzystać ją do zagęszczania zup i sosów oraz przyrządzania bezjajecznych omletów, ciasteczek, gofrów czy placków.