Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Mąka ekologiczna – z czego powstaje i do czego ją wykorzystać?

0
Mąka ekologiczna – z czego powstaje i do czego ją wykorzystać?

Jednym z podstawowych produktów, goszczących w każdej kuchni jest mąka. Dzięki niej mogą powstać pyszne dania, wypieki i desery. W przypadku tak powszechnie stosowanego surowca, jakim jest mąka, warto zwrócić szczególną uwagę na jakość. Pochodzenie ekologiczne jest gwarancją braku niekorzystnych dla zdrowia polepszaczy, którymi mogą być substancje wybielające czy antyzbrylające. Mąka ekologiczna wyrabiana jest z ziaren uprawianych bez użycia pestycydów i innej szkodliwej chemii. Wybierając mąki ekologiczne, zyskujesz produkt o wysokich walorach odżywczych i bezpieczny dla zdrowia. Przedstawiamy Ci różne rodzaje tych doskonałej jakości mąk oraz pomysły na ich zastosowanie w kuchni.

Ekologiczna mąka pszenna

Najpopularniejsza wśród mąk jest mąka pszenna, wyrabiana z ziaren pszenicy. Jest szczególnie ceniona w kuchni ze względu na uniwersalne i szerokie zastosowanie. Doskonale nadaje się do wypieku domowego chleba, bułek czy słodkich ciast i ciasteczek. Można zagęszczać nią sosy i zupy a także wykorzystać do klusek i makaronów. Dzięki pochodzeniu ze sprawdzonych upraw, wolnych od sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, mąka ta jest doskonałym wyborem dla wszystkich dbających o zdrowie.

Mąka chlebowa pszenna BIO typ 750

Mąka żytnia – doskonała dla diabetyków

Wiele osób ceni żytnie wypieki za ich oryginalny aromat i lekko kwaskowy smak. Mąka żytnia ekologiczna jest świetnym wyborem dla diabetyków oraz osób będących na diecie odchudzającej. Dzięki dużej zawartości błonnika ma niski indeks glikemiczny. Spożywanie produktów z mąki żytniej pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi. Z jej pomocą możesz przygotować pyszne i zdrowe pieczywo, ciasta, makarony czy naleśniki.

Mąka chlebowa żytnia BIO typ 720

Pełna witamin mąka jaglana

Korzystne dla zdrowia właściwości kaszy jaglanej znane są od dawna. Podobnymi walorami wyróżnia się ekologiczna mąka jaglana. Produkt ten powstaje z prosa i wyróżnia się imponującą zawartością witamin i minerałów, m.in. : witamin B1, B2, B3 i B6, fosforu, manganu, miedzi, żelaza, selenu, kwasu foliowego czy aminokwasów takich jak: leucyna, izoleucyna i tryptofan. Ta wyjątkowo odżywcza mąka świetnie nadaje się do tradycyjnych wypieków: chleba, bułek, ciast czy naleśników. Możesz także przygotować z niej smaczny pudding.

Mąka jaglana BIO

Aromatyczna mąka kokosowa

Bogata w błonnik mąka uzyskiwana z orzechów kokosowych to niezwykle wartościowy produkt kulinarny. Ekologiczna mąka kokosowa zawiera, obok włókien pokarmowych, sporo białka i korzystnych dla zdrowia tłuszczów. Charakteryzuje się delikatnym aromatem kokosowym, co powoduje, że doskonale nadaje się do przygotowywania słodkich deserów. Możesz przyrządzić z niej pyszne wypieki a także jeść ją na surowo, w formie dodatku do owsianki czy zupy mlecznej. Wielu łasuchom serce skradły słodkie kuleczki wykonane z mąki kokosowej, miodu i mleka w proszku.

Mąka kokosowa BIO

Bogata w białko mąka z ciecierzycy

Ekologiczna mąka z ciecierzycy jest niezwykle pożywna ze względu na dużą zawartość białka. Doskonale sprawdzi się w kuchni wegańskiej jako źródło białek roślinnych. Chętnie sięgają po nią osoby z nietolerancją glutenu. Mąka z cieciorki ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że polecana jest dla diabetyków i osób odchudzających się. Można wykorzystać ją do zagęszczania zup i sosów oraz przyrządzania bezjajecznych omletów, ciasteczek, gofrów czy placków.

Mąka z ciecierzycy BIO

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium