Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Czy jedzenie świąteczne może być zdrowe i ekologiczne?

0
Czy jedzenie świąteczne może być zdrowe i ekologiczne?

Boże Narodzenie wielu osobom kojarzy się z czasem błogiego lenistwa przy suto zastawionym stole. Tradycyjne potrawy świąteczne z punktu widzenia dietetyki nie należą do najbardziej korzystnych dla ludzkiego organizmu. Często zawierają duże ilości cukru i tłuszczu. Czy jest możliwe połączenie walorów zdrowotnych z przyjemnością kosztowania smacznych dań? Chcemy udowodnić, że jak najbardziej. Nie chodzi o to, by przy bożonarodzeniowym stole wszystkiego sobie odmawiać. Takie działanie niepotrzebnie narazi Cię na stres a przecież Święta powinny przynieść chwile odprężenia. Wystarczy zastosować kilka zasad, by świąteczne dania stały się bardziej zdrowe. Ekologiczne produkty z pewnością w tym pomogą.

Wprowadź na stół pyszne bakalie zamiast czekoladek

Okres świąteczny to czas suszonych owoców i orzechów. Powinny tradycyjnie zagościć na bożonarodzeniowym stole. Przysmaki te pełne są wartościowych witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy i korzystnego dla metabolizmu błonnika. Wprawdzie są kaloryczne, jednak w przeciwieństwie do przetworzonych słodyczy, np. czekoladek dostarczą Ci wielu korzystnych dla zdrowia składników. Jeżeli chcesz zdrowiej jeść podczas świąt zastąp kupne słodkości suszonymi morelami, figami, daktylami czy różnorodnością pysznych orzechów. Pamiętaj, by wybierać produkty pochodzące ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł, gdyż posiadają najwięcej wartości odżywczych i brak w nich konserwantów i niezdrowych dodatków.

 Orzechy włoskie BIO

 Morele suszone BIO

Tradycyjną mąkę do wypieków zamień na ekologiczne odmiany

Nadmierne spożywanie białej, wysoko przetworzonej mąki nie sprzyja zdrowiu. W procesie produkcji traci ona większość wartości odżywczych i jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym. Osoby uczulone na gluten powinny unikać jej w swojej diecie. Wcale nie musisz rezygnować z delektowania się świątecznymi wypiekami, by zadbać o zdrowie. Wystarczy, że wykorzystasz jeden z licznych zamienników białej pszennej mąki. Wśród nich znajdziesz, np.: kokosową, migdałową, jaglaną, żytnią lub z ciecierzycy. Możesz całkowicie lub częściowo zastąpić nimi tradycyjną mąkę.

 Mąka migdałowa

 Mąka jaglana BIO

Doprawiaj dania zdrowymi olejami

Wprawdzie nadmierne spożycie tłuszczu szkodzi, jednak tłuszcze są niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnikami zbilansowanej diety. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie podczas Bożego Narodzenia, wykorzystaj różnorodność ekologicznych, nierafinowanych olejów do przygotowywania dań. Smażone potrawy są ciężkostrawne i mogą zaszkodzić. Dużo lepiej sprawdzą się dania pieczone i gotowane. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie Świąt bez tradycyjnego smażonego karpia, wykorzystaj do jego przyrządzenia ekologiczną oliwę lub olej kokosowy. Doprawiaj sałatki wykorzystując nierafinowane oleje, w ten sposób wzbogacisz je w wiele cennych dla zdrowia składników.

 Olej rzepakowy tłoczony na zimno BIO

 Olej z pestek dyni BIO

Zamień cukier na zdrowsze odpowiedniki

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tradycyjnych słodkości. Jeżeli jednak zależy Ci na zdrowiu, zrezygnuj z rafinowanego cukru na rzecz zdrowszych alternatyw. Niektóre oprócz słodkiego smaku dodadzą Twoim deserom i wypiekom witamin i składników mineralnych. Polecamy cukier kokosowy, trzcinowy a także erytrol i ksylitol. Jeżeli nie masz uczulenia, możesz dosłodzić swoje dania dobrej jakości miodem, pochodzącym z ekologicznej pasieki.

 Erytrytol - Erytrol - Słodzik

 Cukier kokosowy BIO

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium