Boże Narodzenie wielu osobom kojarzy się z czasem błogiego lenistwa przy suto zastawionym stole. Tradycyjne potrawy świąteczne z punktu widzenia dietetyki nie należą do najbardziej korzystnych dla ludzkiego organizmu. Często zawierają duże ilości cukru i tłuszczu. Czy jest możliwe połączenie walorów zdrowotnych z przyjemnością kosztowania smacznych dań? Chcemy udowodnić, że jak najbardziej. Nie chodzi o to, by przy bożonarodzeniowym stole wszystkiego sobie odmawiać. Takie działanie niepotrzebnie narazi Cię na stres a przecież Święta powinny przynieść chwile odprężenia. Wystarczy zastosować kilka zasad, by świąteczne dania stały się bardziej zdrowe. Ekologiczne produkty z pewnością w tym pomogą.
Wprowadź na stół pyszne bakalie zamiast czekoladek
Okres świąteczny to czas suszonych owoców i orzechów. Powinny tradycyjnie zagościć na bożonarodzeniowym stole. Przysmaki te pełne są wartościowych witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy i korzystnego dla metabolizmu błonnika. Wprawdzie są kaloryczne, jednak w przeciwieństwie do przetworzonych słodyczy, np. czekoladek dostarczą Ci wielu korzystnych dla zdrowia składników. Jeżeli chcesz zdrowiej jeść podczas świąt zastąp kupne słodkości suszonymi morelami, figami, daktylami czy różnorodnością pysznych orzechów. Pamiętaj, by wybierać produkty pochodzące ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł, gdyż posiadają najwięcej wartości odżywczych i brak w nich konserwantów i niezdrowych dodatków.
Tradycyjną mąkę do wypieków zamień na ekologiczne odmiany
Nadmierne spożywanie białej, wysoko przetworzonej mąki nie sprzyja zdrowiu. W procesie produkcji traci ona większość wartości odżywczych i jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym. Osoby uczulone na gluten powinny unikać jej w swojej diecie. Wcale nie musisz rezygnować z delektowania się świątecznymi wypiekami, by zadbać o zdrowie. Wystarczy, że wykorzystasz jeden z licznych zamienników białej pszennej mąki. Wśród nich znajdziesz, np.: kokosową, migdałową, jaglaną, żytnią lub z ciecierzycy. Możesz całkowicie lub częściowo zastąpić nimi tradycyjną mąkę.
Doprawiaj dania zdrowymi olejami
Wprawdzie nadmierne spożycie tłuszczu szkodzi, jednak tłuszcze są niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składnikami zbilansowanej diety. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie podczas Bożego Narodzenia, wykorzystaj różnorodność ekologicznych, nierafinowanych olejów do przygotowywania dań. Smażone potrawy są ciężkostrawne i mogą zaszkodzić. Dużo lepiej sprawdzą się dania pieczone i gotowane. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie Świąt bez tradycyjnego smażonego karpia, wykorzystaj do jego przyrządzenia ekologiczną oliwę lub olej kokosowy. Doprawiaj sałatki wykorzystując nierafinowane oleje, w ten sposób wzbogacisz je w wiele cennych dla zdrowia składników.
Zamień cukier na zdrowsze odpowiedniki
Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tradycyjnych słodkości. Jeżeli jednak zależy Ci na zdrowiu, zrezygnuj z rafinowanego cukru na rzecz zdrowszych alternatyw. Niektóre oprócz słodkiego smaku dodadzą Twoim deserom i wypiekom witamin i składników mineralnych. Polecamy cukier kokosowy, trzcinowy a także erytrol i ksylitol. Jeżeli nie masz uczulenia, możesz dosłodzić swoje dania dobrej jakości miodem, pochodzącym z ekologicznej pasieki.