
Kurkuma jest kłączem z rodziny imbirowatych, produkowana jest z ostryżu długiego), zwanego też szafranem indyjskim. Uprawiana jest w Chinach, Azji Południowo-Wschodniej i przede wszystkim w Indiach. Kurkumę najczęściej możesz spotkać w formie sproszkowanej. Bez większego trudu znajdziemy ją również w sklepach w formie świeżego kłącza. Kurkuma ze względu na swoje silne działanie przeciwzapalne ma zastosowanie lecznicze w wielu chorobach. Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu przynosi pozytywne efekty w leczeniu takich przypadłości jak zapalenie kości, mięśni czy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Kurkuma działa również ochronnie na wątrobę w podobnym stopniu jak ostropest plamisty lub karczoch. Zwiększa produkcję żółci w wątrobie i pobudza wydzielanie żółci przez woreczek żółciowy, czym wspiera procesy trawienia tłuszczów, a tym samym wspomaga kontrolę masy ciała podczas odchudzania się. Lista właściwości kurkumy jest długa i dzięki stale trwającym badaniom staje się coraz dłuższa.
Działanie przeciwzapalne i przeciwrakowe kurkumy
W Indiach kurkuma jest podstawową przyprawą wykorzystywaną do barwienia potraw na żółto pomarańczowy odcień. Poza tym stanowi składnik znanej na całym świecie mieszanki przyprawowej curry. Składnikiem aktywnym kłącza kurkumy w głównej mierze odpowiedzialnym za jej właściwości lecznicze jest kurkumina. Związek należący do polifenoli, który wykazuje niezwykle silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania przeprowadzone na zwierzętach i ludzkich liniach komórek rakowych sugerują, że kurkumina może zapobiegać rozwojowi nowotworów, spowalniać jego rozprzestrzenianie, zwiększać skuteczność chemioterapii i chronić zdrowe komórki przed uszkodzeniem na skutek radioterapii. Jej stosowanie jest szczególnie polecane w nowotworach układu pokarmowego.
Kurkuma w proszku i świeża w kłączach
Warto stosować kurkumę w codziennej diecie nie tylko przy chorobach nowotworowych. Przyprawa ta, ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco. Dlatego polecana jest wszystkim odczuwającym dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, posiadającym schorzenia wątroby czy trzustki. Jej silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe ma również zastosowanie w leczeniu pospolitego przeziębienia i grypy. Doskonałym środkiem wspomagającym leczenie tego typu infekcji jest tak zwane złote mleko przygotowywane na bazie kurkumy. W napoju tym sproszkowana kurkuma mieszana jest w odpowiedni sposób z olejem kokosowym, pieprzem, miodem i mlekiem krowim lub roślinnym.
Właściwości kurkumy
Poza wartościową kurkuminą, kurkuma jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Kłącze kurkumy zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto bogata jest w witaminy E i K. W składzie kurkumy znajdziemy również wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Kurkuma ze wszystkimi swoimi zastosowaniami potwierdza właściwości lecznicze roślin przyprawowych. Niestety przyswajalność kurkumy nie jest wysoka i aby była lepiej wchłaniana w jelitach należy ją łączyć z piperyną. Substancja zawarta w pieprzu znacząco poprawia przyswajalność kurkuminy. Zwracając uwagę na właściwości zdrowotne kurkumy nie zaleca się stosowania jej w dawkach leczniczych czy w formie suplementów diety u osób poniżej 18. roku życia, w okresie ciąży oraz laktacji. Również w czasie jednoczesnego stosowania preparatów z kurkumy i leków przeciwzakrzepowych należy zachować szczególną ostrożność, gdyż kurkuma może nasilać ich działanie. Kurkuma stosowana w Twojej kuchni może pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie, ale należy o niej pamiętać również dlatego że to smaczna przyprawa dzięki której kuchnia indyjska i azjatycka nie byłaby taka sama.
Sprawdź koniecznie
👉Dobre tłuszcze – czyli jakie?
👉Dodaj sobie mocy zobacz przepisy na zdrowe batony energetyczne.