Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Blog wpisy
Dlaczego warto wybierać żywność z certyfikatem BIO?

Dziś bardziej niż kiedykolwiek wcześniej zwracamy uwagę na to, co jemy. I bardzo dobrze, ponieważ wychodzi nam to tylko na zdrowie! Jednak wciąż wiele osób wzbrania się przed wybieraniem żywności z certyfikatem BIO. Dziś odkłamiemy kilka mitów, wyjaśniając temat od podszewki. Udanej lektury!

Czy warto pić czystek? Właściwości, zastosowanie, działanie

Herbata z czystka jest jedną z najstarszych herbat na świecie. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego gdzie zyskała popularność dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym i przyjemnemu aromatowi. W 1999 roku przyznano jej miano Rośliny Roku, co potwierdza, jak bardzo ważna może być dla ludzkości.

Tak naprawdę czystek towarzyszy nam od wieków. Nasi przodkowie stosowali go, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowych, wyeliminować problemy z oddychaniem, ale też radzić sobie w przypadku infekcji wirusowych. To zioło nie zmieniło się po dziś dzień, dlatego i my możemy czerpać z jego właściwości. Niestety wielu z nas nie ma pojęcia, jak wiele korzyści niesie ze sobą picie czystka. Natura daje nam wiele darów, dlatego warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie i sprawdzić jakie efekty możemy uzyskać!

Blog chmura tagów

Kurkuma - wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

0
Kurkuma - wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Kurkuma jest kłączem z rodziny imbirowatych, produkowana jest z ostryżu długiego), zwanego też szafranem indyjskim. Uprawiana jest w Chinach, Azji Południowo-Wschodniej i przede wszystkim w Indiach. Kurkumę najczęściej możesz spotkać w formie sproszkowanej. Bez większego trudu znajdziemy ją również w sklepach w formie świeżego kłącza. Kurkuma ze względu na swoje silne działanie przeciwzapalne ma zastosowanie lecznicze w wielu chorobach. Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu przynosi pozytywne efekty w leczeniu takich przypadłości jak zapalenie kości, mięśni czy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Kurkuma działa również ochronnie na wątrobę w podobnym stopniu jak ostropest plamisty lub karczoch. Zwiększa produkcję żółci w wątrobie i pobudza wydzielanie żółci przez woreczek żółciowy, czym wspiera procesy trawienia tłuszczów, a tym samym wspomaga kontrolę masy ciała podczas odchudzania się. Lista właściwości kurkumy jest długa i dzięki stale trwającym badaniom staje się coraz dłuższa.

Działanie przeciwzapalne i przeciwrakowe kurkumy

W Indiach kurkuma jest podstawową przyprawą wykorzystywaną do barwienia potraw na żółto pomarańczowy odcień. Poza tym stanowi składnik znanej na całym świecie mieszanki przyprawowej curry. Składnikiem aktywnym kłącza kurkumy w głównej mierze odpowiedzialnym za jej właściwości lecznicze jest kurkumina. Związek należący do polifenoli, który wykazuje niezwykle silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania przeprowadzone na zwierzętach i ludzkich liniach komórek rakowych sugerują, że kurkumina może zapobiegać rozwojowi nowotworów, spowalniać jego rozprzestrzenianie, zwiększać skuteczność chemioterapii i chronić zdrowe komórki przed uszkodzeniem na skutek radioterapii. Jej stosowanie jest szczególnie polecane w nowotworach układu pokarmowego.

Kurkuma

Kurkuma w proszku i świeża w kłączach

to doskonała przyprawa 

Warto stosować kurkumę w codziennej diecie nie tylko przy chorobach nowotworowych. Przyprawa ta, ma właściwości pobudzające wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych, działa także antybakteryjnie i rozkurczająco. Dlatego polecana jest wszystkim odczuwającym dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, posiadającym schorzenia wątroby czy trzustki. Jej silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe ma również zastosowanie w leczeniu pospolitego przeziębienia i grypy. Doskonałym środkiem wspomagającym leczenie tego typu infekcji jest tak zwane złote mleko przygotowywane na bazie kurkumy. W napoju tym sproszkowana kurkuma mieszana jest w odpowiedni sposób z olejem kokosowym, pieprzem, miodem i mlekiem krowim lub roślinnym. 

 Kurkuma mielona

Kurkuma mielona 300 g

Właściwości kurkumy

Poza wartościową kurkuminą, kurkuma jest niezwykle bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Kłącze kurkumy zawiera witaminy z grupy B, takie jak tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Ponadto bogata jest w witaminy E i K. W składzie kurkumy znajdziemy również wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód i cynk. Kurkuma ze wszystkimi swoimi zastosowaniami potwierdza właściwości lecznicze roślin przyprawowych. Niestety przyswajalność kurkumy nie jest wysoka i aby była lepiej wchłaniana w jelitach należy ją łączyć z piperyną. Substancja zawarta w pieprzu znacząco poprawia przyswajalność kurkuminy. Zwracając uwagę na właściwości zdrowotne kurkumy nie zaleca się stosowania jej w dawkach leczniczych czy w formie suplementów diety u osób poniżej 18. roku życia, w okresie ciąży oraz laktacji. Również w czasie jednoczesnego stosowania preparatów z kurkumy i leków przeciwzakrzepowych należy zachować szczególną ostrożność, gdyż kurkuma może nasilać ich działanie. Kurkuma stosowana w Twojej kuchni może pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie, ale należy o niej pamiętać również dlatego że to smaczna przyprawa dzięki której kuchnia indyjska i azjatycka nie byłaby taka sama.

 

Sprawdź koniecznie 

👉Dobre tłuszcze – czyli jakie?

👉Dodaj sobie mocy zobacz przepisy na zdrowe batony energetyczne.

👉Które orzechy warto jeść ze względu na zdrowie?

Komentarze do wpisu (0)
Menu Szukaj więcej więcej
    • Ekopaka.pl
    • Sklep internetowy ze zdrową żywnością

      Warszawska 162, 32-086 Węgrzce

      NIP: 5130281419

      REGON: 523313151

    • Tel.: 796 434 468
    • E-mail:biuro@ekopaka.pl
    • Zapisz się do newslettera

      Zapisz się do newslletera i odbierz 5% rabatu na pierwsze zakupy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium