Roślina ta od ponad milenium używana jest przez chińskich taoistów i mnichów na całym świecie. W szczególności praktykanci Zen uważają ją za środek, który doskonale wycisza i pozwala skupić myśli. Matcha do picia uspokaja i poprawia przy tym jasność umysłu. W matchy bowiem obecna jest tzw. L-teanina, czyli aminokwas pobudzający emisję specyficznych fal w mózgu, które odpowiadają za dobre samopoczucie. L-teanina to inhibitor spokoju i relaksu, który niezbędny jest w celu odprężenia się zarówno przed, jak i po ciężkim dniu pracy. Dodatkowo podobnie jak kawa nie powoduje przy tym senności, a wręcz przeciwnie. Dostarcza masy pozytywnych chęci do działania. Mnisi Zen nazywają ten stan czujnym odprężeniem, które charakterystyczne jest dla wielu produktów z kategorii superfoods. Matcha do picia ma czterokrotnie większe stężenie L-teaniny niż zielona herbata z torebki przez co w krótkim czasie powoduje ogromne wysycenie w organizmie.
Matcha – sposób przygotowania
Zaparzenie odrobiny herbaty matcha nie jest trudne. Warto jednak pamiętać, aby definitywnie nie zalewać jej wrzątkiem. Wskazówka tego typu dotyczy każdego naparu np. z czystku lub innego zioła, gdyż w kontakcie z wodą o temperaturze 100 °C traci on swoje właściwości, a przede wszystkim smak. Do kuba wystarczy wsypać jedną łyżeczkę matchy, którą zalewamy 100 ml wody o temperaturze około 80 °C. Nigdy nie dodawaj zbyt dużo proszku z herbatą nawet do matcha latte, gdyż całość posiada intensywny smak, przez co napój może być zbyt wyrazisty i gorzki. Całość następnej mieszamy aż do uzyskania przyjemnej, gęstej zielonej piany. W tym momencie dobrze jest skorzystać z elektrycznego spieniacza do mleka, aby uzyskać estetyczny wizualnie efekt.
Kup herbatę matcha i przetestuj nowe smaki!
Kolejnym krokiem jest dodanie nieco więcej wody lub mleka, jeśli preferujemy mniej intensywny smak herbaty. Zamiast wody w matcha latte bez spieniacza można wykorzystać także wspomniane mleko. Tutaj najlepszym wyborem jest roślinne np. migdałowe, sojowe bądź kokosowe, które nadadzą nieco orzechowego posmaku. Herbatę matcha podobnie jak kawę BIO słodzimy zamiennikami cukru, miodem bądź syropem z agawy. Dodatkowo jeśli szukamy zielonej herbaty na zimno na lato, to matchę można również przygotować w shakerze.
Matcha – jaki ma smak i czy warto wprowadzić ją w codzienną rutynę?
Herbata matcha posiada nieco bardziej intensywny posmak niż tradycyjna zielona. Wszystko w tym aspekcie zależy od tego jaką ilość proszku wsypujemy do filiżanki, a następnie rozcieńczamy wodą lub mlekiem. Matcha to wręcz idealny napój, który bez problemu można uznać za alternatywę dla napojów kofeinowych. Podnosi poziom energii, poprawia samopoczucie, oczyszcza organizm i wzmacnia wytrzymałość. Dodatkowo nie podnosi przy tym tętna i ciśnienia, tak jak dzieje się to po kawie.
Matcha na odchudzanie to jeden z popularniejszych trendów, gdyż faktycznie stymuluje ona autofagię w ciele człowieka i wpływa pozytywnie na wymianę komórek. Pili ją niegdyś samuraje przed bitwą jako naturalny środek dodający energii, czemu więc nie uraczyć się nią przed ciężką batalią w pracy?