W ostatnim czasie zauważalny jest trend w odżywianiu nastawiony przede wszystkim na przyjmowanie posiłków na bazie wyłącznie roślin. Tutaj pojawia się jednak wiele odmian wegetarianizmu. Niektórzy ograniczają zupełnie produkty pochodzące od zwierząt, inni natomiast kierują się ku ograniczeniu sposobów i ilości wchłanianego białka nie pochodzącego z roślin. Flexitarianizm to dieta polegająca na stosowaniu na co dzień zasad tradycyjnej diety wegetariańskiej. Jednak w tym aspekcie opartej głównie o produkty pochodzenia roślinnego. Flexitarianie co ciekawe pozwalają sobie na sporadyczne spożywanie mięsa. Na czym polega dieta flexitariańska? Jakie są wady i zalety flexitarianizmu? Dowiedz się więcej właśnie tutaj!
Na czym polega flexitarianizm i menu w jego przypadku?
Warto zaznaczyć, że ten styl odżywiania polega nie na eliminowaniu produktów, ale włączeniu do swojej diety podstawowych i niezwykle ważnych 5 grup żywności. W odróżnieniu od keto bądź weganizmu, flexitarianizm nie ogranicza do zera żadnego dania. Stara się za to urozmaicić jak najbardziej codzienny jadłospis i zbudować dla niego solidny fundament, którego podstawą jest bioróżnorodność. Dodatkowo dieta jest wręcz idealna dla osób, które żyją każdym dniem w trosce o środowisko i dobrostan zwierząt. Nie trzeba opierać się bowiem głównie na mięsie, ale nie wolno z niego również całkowicie rezygnować. Flexitarianie korzystają z menu, które redukuje ryzyko wystąpienia w przyszłości najczęstszych chorób cywilizacyjnych. Zaliczają się do nich:
-
cukrzyca,
-
otyłość,
-
choroby układu krwionośnego i serca,
-
nowotwory.
Fleksitarianizm, (z ang. flexible – elastyczny), – dieta roślinna obejmująca okazjonalne posiłki zawierające mięso lub ryby, np. na świeżym powietrzu, na przyjęciach, u znajomych lub w przypadku innych okazji.
Jakie jednak konkretnie flexitarianie mają menu?
Tutaj głównym zaleceniem jest wdrożenie w codziennej diecie wielu produktów pochodzenia roślinnego. Flexitarianizm w Polsce zyskuje na popularności głównie z tego względu, że w wielu domach tradycyjnie posiłki nie są zbyt dobrze zbilansowane. Często wzbogacone są ogromną ilością mięsa, a z małą ilością produktów pochodzenia roślinnego. Rzadko korzysta się z innych źródeł białka, jak ciecierzyca, tofu, a nawet fasola czerwona lub biała. Dodatkowo jedynie czasami wprowadza się do jadłospisu orzechy i nasiona. Postrzegane są one jako deser lub kupowane z reguły są w czasie świąt, czyli jedynie dwa razy do roku. Stanowi to ogromny błąd.
Mak niebieski stanowi doskonałe uzupełnienie diety flexitarianina.
nic więc dziwnego że jest nazywany "polskim superfoodem"
W skrócie można stwierdzić, że menu fleksitarianina, to po prostu dobrze zbilansowana dieta, która stara się zastąpić mięso substytutami, a także wzbogacić posiłki o np. adzuki bądź mak niebieski. Zwiększenie ich spożycia prowadzi do wielu wymiernych korzyści, które zauważalne są już po miesiącu diety. Produkty tego typu zmniejszają istotnie ryzyko rozwoju nowotworów, a także po prostu poprawiają samopoczucie.
Fasola Adzuki to także popularny wybór Flexitarian.
Wady i zalety flexitarianizmu
Wbrew pozorom bardzo ciężko jest wskazać jakiekolwiek negatywne strony tej diety. Dlaczego? Głównie z tego względu, że nie da się wskazać złych stron dobrze przemyślanego, zbilansowanego jadłospisu z ograniczeniem pokarmów typowo zwierzęcych. To tak jak krytykować zdrowe odżywianie się i wytykać mu błędy. Warto jednak wskazać, że zmniejszenie ilości spożywanego mięsa prowadzi do konieczności zastąpienia go w inny sposób. Flexitarianie w menu spożywają zdecydowanie więcej warzyw i owoców, które są najcenniejszym źródłem błonnika, minerałów i witamin. Tutaj dobrze jest przede wszystkim przemyśleć zakup fasoli adzuki, a także wszelkiego typu zamienników cukru, jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez niego. Flexitarianizm w Polsce każdego roku staje się coraz popularniejszy, razem z modą na zdrowe odżywianie się i aktywny tryb życia.