
Płatki drożdżowe to bardzo uniwersalny dodatek do potraw. To nieaktywne drożdże w formie płatków które po uzyskaniu odpowiedniej wielkości są dezaktywowane za pomocą wysokiej temperatury. Dzięki temu jest to bogactwo składników mineralnych zawartych w drożdżach w bezpiecznej dla naszego organizmu formie. Jest to również doskonała alternatywa dla soli, której nadmierne spożywanie może być szkodliwe dla naszych narządów i ciała. Szczególnie polecane są osobom na diecie wegetariańskiej lub bezmlecznej. Płatki drożdżowe mają żółty kolor i serowo-orzechowy posmak. Przez to wykorzystywane są wszędzie tam, gdzie potrzebny jest smak sera bez jego użycia. W związku ze swoim smakiem i aromatem nazywane są wegańskim parmezanem.
Płatki drożdżowe nieaktywne właściwości.
Płatki drożdżowe są dezaktywowane przez wysoką temperaturę, więc nie powodują zaburzeń naszej flory bakteryjnej. Są w pełni bezpieczne i bogate w witaminy w szczególności z grupy B. Wprowadzenie płatków drożdżowych do swojej diety:
- wspomaga leczenie trądziku dzięki niacynie,
- wzmacnia kości, jak i przewodnictwo mięśniowe dzięki wapniowi,
- hamuje oznaki starzenia się skóry dzięki biotynie i kwasowi proteinowemu,
- redukuje poziom złego cholesterolu (LDL) dzięki beta-1,3 glukanie (rodzajowi błonnika),
- wzmacnia układ: sercowo-naczyniowy, pokarmowy, hormonalny, mięśniowy dzięki witaminie B1, potasowi i magnezowi.
Płatki drożdżowe to zdrowa żywność, zawierają dużą ilość białka, są bogatym źródłem witamin z grupy B, przez co wpływają korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz wzmacniają układ nerwowy. Zawierają również dużą dawkę witaminy A. Dodatkowo są smacznym dodatkiem uzupełniającym sosy, zupy i zapiekanki w pyszny serowy smak bez użycia nabiału. W sklepach ze zdrową żywnością bez trudu możemy kupić płatki drożdżowe różnych producentów. Warto zwrócić uwagę aby dla osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu były to płatki drożdżowe nieaktywne bezglutenowe. Mogą one być zanieczyszczone glutenem lub mieć dodatek mąki pszennej dlatego warto dopilnować tego aspektu.
Płatki drożdżowe nieaktywne do czego?
Nieaktywne drożdże mają formę płatków i są trochę podobne do bułki tartej. Mają sypką formę dlatego łatwo jest je dodawać do różnych potraw. Mogą być dodatkiem do różnego typu past i smarowideł do chleba, podbijając ich smak. Równie dobrze sprawdzą się w zupach i sosach jako przyprawa uzupełniająca całą potrawę. Mogą być wykorzystane jako wegański parmezan do posypywania dań, przygotowania pesto lub wegańskiego majonezu. Z powodzeniem można je również dodawać do wypieków, wytrawne pieczywo czy ciasto na pizzę będzie maiło głębszy smak z dodatkiem płatków. Płatki drożdżowe nieaktywne mają niską zawartość tłuszczu, dlatego mogą być elementem codziennej diety i doskonałym zamiennikiem nabiału. Z dodatkiem płatków drożdżowych możemy w smaczny sposób ograniczyć spożycie soli. Ciekawym pomysłem na wykorzystanie płatków drożdżowych może być dodanie ich do mięsnej panierki czy warzywnych kotletów. Można je również dodawać do duszonego mięsa i jako zagęstnik do sosów. Nieaktywne płatki drożdżowe nie zawierają laktozy i białek mleka, a pod względem smaku jest to doskonały zamiennik sera. To zdrowy dodatek do potraw nie tylko wegańskich i wegetariańskich. Ma bardzo szerokie zastosowanie, a bogate wartości odżywcze i duża ilość witamin i minerałów sprawiają że powinny się pojawić w naszej kuchni.
Płatki drożdżowe aktywne a nieaktywne.
W odróżnieniu od tych używanych do produkcji pieczywa lub piwa płatki drożdżowe są nieaktywne, ponieważ zostały pozbawione swoich funkcji przez działanie wysokiej temperatury. Najprościej mówiąc, oznacza to, że nie mają już zdolności fermentacyjnych. Dzięki temu mogą być spożywane bez obróbki termicznej i stanowić częstą pozycję w naszym jadłospisie. Warto pamiętać, że płatki drożdżowe nieaktywne to nie to samo co suszone drożdże czy drożdże piekarnicze.
Sprawdź koniecznie
👉 Schudniesz dzięki nasionom konopi – czy znasz nowy, legalny superfood?!