Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań rodzinnych, odpoczynku i radości, ale również dni w czasie których jemy dużo i często, za dużo. Tradycyjne świąteczne potrawy są najczęściej wysoko kaloryczne, tłuste i bardzo słodkie. Dlatego spora część osób odmawia sobie przyjemności biesiadowania i spożywania Bożonarodzeniowych smakołyków.
Wszyscy wiemy, że na Bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby, pierogów, kapust i różnych słodkości z bakaliami i makiem. Na szczęście tradycyjne potrawy możemy przygotować w nowoczesnej odsłonie. Z mniejszą ilością cukru, pieczone a nie smażone lub w wersji bezglutenowej. Mamy nadzieje, że każdy z Was znajdzie coś pysznego z naszych propozycji na fit przepisy Bożonarodzeniowe i dzięki nim będzie mógł cieszyć się zdrowymi i pysznymi potrawami
Zdrowe i smaczne świąteczne potrawy
Na świątecznym stole nie może zabraknąć ryb. Mogą to być śledzie, karp lub jeżeli za nim nie przepadacie, inna ryba jak dorsz lub łosoś. Wszystkim miłośnikom ryb, na świąteczny stół polecamy pieczonego karpia na ziemniakach. Aby go przygotować potrzebujecie:
- 1,5 kg karpia lub innej ryby (najlepiej ze skórą)
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 cytryny
- 1 limonkę
- sól pieprz
- olej
Karpia pokrojonego na kawałki zalewa się sokiem z dwóch cytryn i limonki z dodatkiem skórki otartej z jednej z cytryn, w tym czasie należy obraną cebulę i ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Blachę do pieczenia smarujemy olejem i równo wykładamy na nią plastry cebuli i ziemniaków. Rybę po wyjęciu z zalewy solimy i dodajemy pieprzu, układamy kawałki ryby na ziemniakach skórą do góry. Na każdym kawałku kładziemy plastry trzeciej cytryny. Pieczemy 30 minut w temperaturze około 180 stopni.
Szybkie i efektowne danie z karpiem w roli głównej gotowe, dzięki płatom ryby ze skórą zachowuje ona kształt i nie wysycha. Pieczona w piekarniku, a nie w panierce na głębokim tłuszczu jest mniej kaloryczna i ma mniej tłuszczu. Jeżeli nie przepadacie za karpiem możecie go zastąpić inną rybą. W tym przepisie sprawdzi się łosoś, dorsz i tołpyga. Ważne aby płat ryby był ze skórą, to ona gwarantuje, że po upieczeniu nie będzie ona sucha.
Desery pełne maku i orzechów włoskich
Mak i włoskie orzechy to składniki, które pojawiają się na większości stołów wigilijnych. Bakalie to element obowiązkowy każdej kolacji Wigilijnej. Mak to główny składnik kutii, śląskich makówek czy klasycznego drożdżowego makowca i smak każdych świąt. Składniki te były symbolem dostatku, bogactwa i siły, więc nie mogło ich zabraknąć na wigilijnym stole. Ich jedzenie w ten świąteczny wieczór miał zapewnić domownikom dostatek i mądrość w nadchodzącym roku.
W nowoczesnej odsłonie przygotowaliśmy przepis na bezglutenowy makowiec bez mąki.
Aby go upiec należy przygotować:
- 0,5 kg maku niebieskiego
- 6 jajek
- 0,5 l mleka migdałowego lub z orzechów laskowych (zobacz jak zrobić mleko z migdałów w domu)
- 100 g ksylitolu
- laska wanilii
- 4 łyżki miodu
- łyżka cynamonu
- 200 g płatków migdałowych
- 100 g rodzynek
W garnku zagotowujemy mleko, ksylitol i cynamon. Wlewamy całość do maku i gotujemy ciągle mieszając aż mak napęcznieje. ( Jeśli nie jest zmielony, należy go po przestudzeniu zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach.) Do zmielonego maku dodajemy miód, ziarenka z rozciętej laski wanilii, rodzynki i łączymy wszystko z płatkami migdałowymi. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna jest już ubita łączymy ją delikatnie mieszając z masą makową. Gładką masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Ciasto najlepiej pokroić po wystudzeniu.
Świąteczne ciasta i ciasteczka
Okres Świąt to czas w którym chcemy połączyć dbanie o sylwetkę i zdrową dietę z drobnymi przyjemnościami i spotkaniami z najbliższymi. Na pewno w tym czasie ważny będzie dodatkowy spacer i spora dawka ruchu, ale ze zdrowymi smakołykami przygotowanymi w domu Święta na pewno będą udane. Na małą słodką przekąskę, po której nikt nie będzie miał wyrzutów sumienia proponujemy kulki z kaszy jaglanej otoczone wiórkami kokosowymi. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali:
- 200 g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka
- 10 daktyli
- 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 2 łyżki ksylitolu
- wiórki kokosowe do otoczenia
Gotujemy kaszę jaglaną na wodzie według przepisu. Do ugotowanej kaszy bez zdejmowania jej z ognia dodaj mleko, kakao i ksylitol, gotuj aż masa zacznie bulgotać. Po zdjęciu z ognia dodaj mąkę kokosową i drobno pokrojone daktyle. Po wystudzeniu należy masę odstawić do lodówki gdy będzie chłodna i zwięzła możemy z niej formować małe kulki. Na koniec obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Możemy również do tego użyć drobno pokrojonych orzechów włoskich. To szybki sposób na przygotowanie smacznego i zdrowego świątecznego deseru.
Zdrowe przepisy na Święta Bożego Narodzenia
Również wytrawne potrawy na święta można przygotować w lżejszej, zdrowszej wersji. Wystarczy tylko zastosować kilka nowych rozwiązań i nie bać się eksperymentować. Kilka zasad przy tworzeniu nowych zdrowszych potraw Bożonarodzeniowych to:
- Piecz w piekarniku zamiast smażenia - ryba pieczona często jest smaczniejsza niż smażona w panierce i głębokim tłuszczu.
- Zamień białą mąkę na mąkę pełnoziarnistą lub gryczaną, mają one niższy indeks glikemiczny.
- Ogranicz tłuszcz i smażenie, duszona kapusta do farszu na pierogi będzie tak samo smaczna.
- Używaj dużo przypraw, dodanie do kapust i mięs kminku, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu poprawi trawienie i sprawi że dolegliwości żołądkowe nie będą Ci dokuczać.
- Zamień tłustą śmietanę na jogurt, pełnotłuste mleko na napoje roślinne, biały cukier na miód lub ksylitol.
Ważne, aby okres Świąt Bożego Narodzenia był czasem pełnym radości, spotkań rodzinnych i cieszenia się drobnymi przyjemnościami. To czas świętowania, który jednak powinien mieć umiar i rozwaga. Dlatego cieszmy się tym czasem i pysznymi potrawami w takiej ilości, aby nie zaczynać Nowego Roku od kolejnej diety odchudzającej. Jednocześnie pamiętając, że codzienne ograniczanie się i stała kontrola nie jest ani potrzebna, ani zdrowa. Dlatego na Święta Bożego Narodzenia najlepiej gdy na stole zawitają pyszne zdrowe potrawy i zdrowy rozsądek.
Sprawdź koniecznie:
👉Przepis na kutię z ekologicznych składników